Licht

Internationaal gelauwerd regisseur Oeke Hoogendijk reconstrueert het muzikale universum en het dramatische levensverhaal van de legendarische en controversiële componist Karlheinz Stockhausen. Licht toont de totstandkoming van zijn magnum opus; de meest radicale operacyclus uit de geschiedenis.

Briljant, megalomaan, onuitvoerbaar, dit is slechts een greep uit de woorden die zijn gebruikt om de gigantische operacyclus Licht, geschreven door componist Karlheinz Stockhausen, te beschrijven. Hij deed 26 jaar over het schrijven van deze dagen durende larger-than-life opera. Zijn magnum opus is echter nooit uitgevoerd; het was productioneel te ingewikkeld, logistiek zo goed als onmogelijk en daarnaast simpelweg te duur. Tót De Nationale Opera, Holland Festival, het Koninklijk Conservatorium en de Stockhausen Foundation for Music in 2019 besloten om de uitdaging aan te gaan en een groot deel van de operacyclus (in regie van Pierre Audi) op de planken te brengen. Hoogendijk was er vanaf het eerste moment bij en heeft vastgelegd hoe vijfhonderd musici en dansers het uiterste mogelijk probeerden te maken en laat zien dat de belangen en ambities groot zijn.

Licht van Oeke Hoogendijk is vanaf 3 februari 2022 online te zien bij Nederlandse filmtheaters via Picl. Op 20 en 22 februari is Licht te zien bij Gigant in Apeldoorn. 

Licht is geproduceerd door Witfilm.

Ja, graag blijf ik op de hoogte / Yes, please keep me informed.

* indicates required

Op 3 februari is Oeke Hoogendijk te gast bij Opium om te spreken over haar nieuwste project Licht. Je luistert naar het interview vanaf 19:00 op NPO Radio 4.